Странстващият медиум и приятели Форуми  Странстващият медиум и приятели Форуми  
 
Странстващият медиум и приятели
Въпроси/Отговори  Въпроси/Отговори   Търсене  Търсене   Потребители  Потребители   Потребителски групи  Потребителски групи
 
Регистрирайте се  ::  Вход Влезте, за да видите съобщенията си
 
Странстващият медиум и приятели Форуми » криминале » С упойка ли да те обръсна?

Създайте нова тема  Напишете отговор
 С упойка ли да те обръсна? « Предишната тема :: Следващата тема » 
Автор Съобщение
cefules
МнениеПуснато на: Съб Май 09, 2009 3:45 pm    Заглавие: С упойка ли да те обръсна? Отговорете с цитатРегистриран на: 09 Май 2009
Мнения: 557

Бръснарницата се намираше в края на калдъръмената улица в нещо като остъклена пещера. Освен нея и едно турско кафене, нищо друго не работеше. Пребродих всички улици. Открай докрай преминах цялата територия на свръх малкото градче. Изпих тридесет и осем или шестдесет кафета, но за водка ми беше още рано. Човекът с бялата манта вътре скучаеше. Щях да убия малко време при него.
-С упойка или без упойка?-попита ме усмихнат. Трябваше да е шега. И се направих, че взех на сериозно хумора му.
-Каква е разликата в цената?
За водка все още беше рано за водка, рано беше и да й позвъня.
-С упойка петдесет камъка, но ще мине леко. Истинското бръснене обаче е без упойката. Виждам, че цял живот не си бил бръснат.
-Бръснат съм и още как! – захилих му се. – Три фалита, две години следствен, да не говоря колко пари ми дължат приятели. Това, ако не е бръснене...
Човечецът се засмя. Имаше топчесто лице, приличаше на пухено мече, но в усмивката му имаше нещо стряскащо интелигентно.
-Говоря ти, за бръснене в буквалният смисъл на думата. И не за подрязване на космите каквото всеки мъж го прави. За истинско бръснене, то е като градинарство. Изкуство е. Познавам четирима или петима бръснари в цял свят.
-А епилацията.
-Епилацията отнема мъжката сила. За електрическите самобръсначки да не говоря. Те зомбират, изместват точките в които се трансформира сексуална енергия.
Засмях се. Точно такъв бърборко ми трябваше.
Все пак е неделя, в останалите дни едва ли си доспива. Сигурно още си ляга рано и чете няколко часа, все така е мълчалива, говори отнесено и сънува кошмари. Никога не ги е разказвала, но и аз и майка й знаехме, че не спи спокойно. Преди да изчезне, случи се преди четири месеца, изобщо не спеше. Или спеше един два часа.
-Градината на интелекта ти е обрасла с бурени. – посочи едно място на бузата ми. Да си бърбори, точно това ми трябва. Иначе се бях бръснал снощи, преди да тръгна. Винаги бях гладко обръснат.-Препоръчвам ти все пак упойка.
-Просто бъди внимателен и толкова. Работи бавно. Никой не те гони. Та разправяй, оня телевизор там на рафта работи ли?
-О, защо не казваш.
Натисна копчето и се появи некачествена чернобяла картина. Звукът беше с много смущения и дразнеше.
Затвори очи и прокара пръст по лицето ми, по брадата и шията.
-Защо лимфните възли са ти подути?
-Ти ще ме бръснеш ли или оперираш?
Забавен човек. Е, да се изявява. Ще гледам спектакъла му с интерес.
Нямах намерение да я будя, макар от снощи, откак разбрах къде е, горях от нетърпение да разбера какво прави в този затънтен край. Преподаваше на дребосъците, но за това не е нужно да отиваш в край където из чукарите кацат птеродактили. При разсъмване видях един. Е, може да не е било птеродактил, за тях пише, че са изчезнали преди милиони години, но няма да се учудя, ако в толкова затънтено градче са останали, но никой не знае за тях. Освен любовна връзка, не виждах какво може да я привлече тук. Дедективът обаче твърдеше, че живее сама. Вярвах му, истински талант. Мислех си, че дъщеря ми е някъде из света. Като, че ли земята се беше разтворила и глътнала. Макар да не ме понася, реших да се срещна и да си поговоря. Тя е едва на двадесет и една. Имам планове, по-скоро мечти за нея. Силен човек съм, ще ги осъществи. Сама, с моя съвсем малка помощ. Без рамо днес е невъзможно, а аз мога да и го дам. Сигурно е дошла тук да рисува. Природата е разкошна. Младежкият бунт е в кръга на нещата. А и имаше от какво да е разочарована. Не от мен и от майка си. Зле се социализираше. Не успя да бъде част от каквато и да е компания или кръг. Имаше нещо което я правеше различна. И се отчайваше бързо. Някога често плачеше, но тогава беше пубертет. После се усмихваше и създаваше с тази усмивка по-болезнено чувство отколкото със сълзите си. Мисля си, че просто вдигна ръце. Не обича да се бори, а да лети и да рисува.
Насложи внимателно пяната върху лицето ми. Като, че ли беше холивудски гримьор и ми поставяше маска за фентъзи филм. В един момент заприличах на панда, засмях се леко и част от пяната изхвърча от лицето ми.
-Ще е продължително. Освен бурените в Градината на интелекта, видях интелектуални стръкчета в Саксиите на сънят, Овошките на спомените са натежали, извили са клони до земята. Те ще се строшат, а това ще те лиши от истинската ценност на тези спомени.
-Бръснар ли си или поет?
-Изкуството си е изкуство. Формите му се преплитат.
-Дъщеря ми…-щях да кажа, но не исках да приличам на родител който само се оплаква от младите.-Бе давай! И говори си, говори…Мен ми е приятно.
По-приятно развлечение беше от втръсналите теливизионни реклами които течаха. И глупавото сутрешно предаване за политика и други празни приказки.
-Лехите на сексуалността ти са натровени. Има много цвят, но ги няма мъничките същества които да го разнасят. В тъжен свят живееш с тази брада човече, но това е само занемаряване. Нищо непоправимо няма все още. Малко ще ми пречат бръчките ти, но ще се справя.
Усмихвах се, до момента в който прекара бръснача. Галеше и гъделичкаше, като че ли изтичаше от него слабо електричество и усещах нещо подобно на докосване с лъчи. Чувството беше приятно и непознато. В началото започна бавно, а после с голям замах. Пяната хвърчеше, все едно дялаше лицето ми. Уплаших се да не ме пореже, но ръката му беше тъй изтънчена, тъй сигурна, че острието едва ме докосваше. След минута нямаше пяна. Гледах се в огледалото и не можех да се позная. Моите черти. Същите, но това не бях аз. Нещо непознато с моите черти виждах, не го разбирах. Плашеше ме, защото имах усещането, че съм пленен в него и ме стяга. Отблъскващо беше и имаше воля над съзнанието ми. Изглеждаше по-красиво отколкото се чувствах, но имаше неизказна жестокост в тази красота. Почувствах се отделен и напълно неспособен да вляза в контакт със себе си. Не се познавах, харесвах се, но се боях и не се познавах.
-Не се плаши. Това е само началото.-въздъхна и ведро ме потупа по рамото-Ама натрупал си, натрупал си се с…-потърси дума и не я откри. Сви устни, а по поведението му разбрах, че върши нещо сложно и е много внимателен. Сви ми се в гърдите. Страх ме беше дори да дишам. Хладна пот изби по слепоочията ми.
Как се насадих така!
Исках да слушам телевизора, но чувах него…
-Живият плет на състраданието. На всеки мъж е на различно място. Твоят е в долната част на брадичката. Да го махна ли? По-добре без него. Знаеш ли, какво е той? Просто е жив плет. Когато чуем някой да страда отвън, викът му ни привлича. Винаги ни привлича. Страданието е хипноза, гравитационно поле което ни дърпа към себе си. И няма как да му се противопоставим. Стигаме до живият плет, а той е трънлив. Заплитаме се в него и ни боли и си мислим, че това е състрадание, а всъщност онзи който ни е зовял остава вън от плета, а ние от вътре. Ако го няма този жив плет просто ще стигнем до него и в този момент няма да има страдание…Да го махна ли? Имай предвид, че този жив плет расте бързо. Много бързо…Много, много бързо. Докато излезеш може пак да е пораснал. За момент само мога да те освободя от илюзията за съпричастност и без нея да почувстваш съпричастност…
Не помня какво му отговорих. Не исках да го слушам. Сигурно от многото кафета които изпих от сутринта, но бях много впечатлителен и дълбокомислените му бръщолевения ме разстройваха.
-Хоп!-извинявай-Без малко.
Въздъхна. Видях го, че е много блед. Усмихна се неловко.
-Без малко. Толкова беше обрасъл, че не се виждаше и си помислих, че изобщо го няма, но е имало скришен цвят на любовта.
Обиколи внимателно мястото. Отведнъж ми стана смешно. Какви артисти има в планините! Този човек е роден за големите сцени, за големите екрани, не за бръснарница. Омагьоса ме, направо ме омагьоса. И не просто обръсна, а и с много въпроси зареди. Имам ли, по дяволите, имам ли този цвят за който каза, че не се виждал и едва открил. А какво е състраданието, ако не бодлив плет който не ни прави съпричастни, а напротив – разделя ни. Нима страдащият се нуждае и от нашата болка?
А Лехата на сексуалността ми и аз си мисля, че е натровена. Голям актьор! Изключителен…
-Виждам думи-билки…-продължаваше монолога му-Навсякъде са поникнали, дори там където не би трябвало да никнат и трудно никнат. Това е добре за теб. Много добре, аромата на тези думи те подържа. Иначе си се превърнал в джунгла, но мъртва джунгла…
Дали да се съглася? Той пък в какво се е превърнал. При таланта му да живее в това затънтено място и да бръсне дядките…
-Кожата ти е жива и свежа. Много пушиш обаче и алкохола напоследък си увеличил. Така убиваш част от плевелите, но с това умира и това което трябва да спасиш. Не винаги, но това което използваш е опасна тор. Все пак удивителна брада. Виждам и декоративна растителност. Имаш вътрешно усещане за красивото…
Едва се сдържах да не прихна. И тогава видях отражението на телевизора. Даваха фоторобот на серийният убиец с медийният прякор Трудолюбивият касапин. Защото разрязваше гърлата на жертвите си само в почивните дни.
Останалото напомняше слабо, но тази интелигентна усмивка, не можеше да се сбърка. Той ме бръснеше и бръснача беше точно на адамовата ми ябълка.
-Тук има много за подрязване…-продължи със същата интонация-Растения които се опитват да изведат разума ти, навън…Агресивни растения, вредни са. И за теб и за околните. –Трябваше все пак да си платиш упойката.
Притъмня ми пред очите. Мълния проблесна дълбоко под черепа ми. Помислих, че съм мъртъв, но отворих очи и го видях благо да се усмихва.
-Юнак. Толкова беше. Сега трябва да махна тревата около ушите ти. Ужас е. Как не си се оплел в нея.
Повтаряха съобщението за Трудолюбивият касапин, а той като, че ли не го чуваше.
-Готово.-рече ми и напръска с долнокачествен одеколон лицето ми. По това поне приличаше на нормалните селски бръснари.
Излязох с подкосени крака навън и точно тогава спряха двете полицейски коли. Бях вече далече, но видях как натискат главата му за да влезе в колата.
След половин час се срещнахме с дъщеря си. Казах й това което исках да й кажа:
-Слушай, държиш живота си единствено в свои ръце!
Още обаче ми се струваше, че стоя на бръснарския стол.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cefules
МнениеПуснато на: Съб Май 09, 2009 3:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитатРегистриран на: 09 Май 2009
Мнения: 557

Четиринадесет куршума

Преди време изгоних приятелката си, само да не й се случи нещо. Искаше да се оженим. Аз също.
Разбивали са коленете ми с арматурно желязо.
Да съм смелчак не съм. И от хлебарки ме е страх, даже. От мишки изпадам в паника.
Избивали са половината ми зъби. Рязвали са и ушите ми.
Не съм и от онези авантюристи които си правят кеф като създават неприятности и си го вдигат като си вдигнат адреналина.
Нищо не съм. Даже и журналист не съм.
Този път ме направиха на парцал. От първият куршум не заболя. От вторият малко. Третият и четвъртият, адски. При останалите болката утихна. Бях стъписан и с хастара навън.
Около мен се крещеше и имаше паника. Мразя паниката, а все я създавам и като се зачудя защо, не мога да си отговоря.
Не ми пука за справедливостта! Такава няма.
Не мога да оправя света, а сигурно щеше да е по-малко забавен, ако можех.
Пиу-пиу-пиу. Ето я и линейката.
И в свободното слово не вярвам. Гади ми се като чуя тази фраза. Свободното слово е фраза за робски души.
Момчетата от бърза със зачервени носове. Този път наистина нямаха шанс да дойдат навреме. Сигурно приличам на откраднат от месокомбинат.
Не беше необходим толкова риск за да се каже, че съм си свършил работата.
Правя се на топ-журналист, а не съм. Далеч съм от големите медии.
Вра си носа. Като ми стане страшно, един ироничен дявол в мен ме пита:
„Защо са ти тези топки?”
И аз му се връзвам. Правя глупости за да оправдая притежанието си на топки.
Как не ги отрязаха, чудна работа, но сега ще си идат с мен, много пожелали, немалко преживяли, но не достатъчно презрели за да са доволни от свършената си работа.
Ако ги бяха отрязали май пак щях да им служа.
Вече е тъмно. Знам само, че съм в линейката.
Кой ме простреля?
Може да се гадае. За всеки случай не е Бръснаря. В началото на седмицата избяга при транспортиране. Ще го хванат. Той не стреля, а реже. Накълцва. Пълен перко, но на дали знае как се използва огнестрелно оръжие, а и то е далечно от естетическите му възгледи. Него му дайте бръсначи, кухненски ножове, лозарски ножици. Работил си съвсем порядъчно като бръснар и е минавал за симпатичен еснаф, дребен скъперник и застъпник на един от кандидат – кметовете в града си. Имаше причини да ме мрази, защото извадих наяве чисти фалшификации за диагнозата му. Бил е вменяем извършвайки убийствата. Но градските му големци се бяха набъркали с него. Знаеше много неща за тях. Искал е, и се опитаха да му помогнат. Не се получи.
Стана скандал след публикациите ми.
Щеше да си получи най-тежката присъда каквато и заслужаваше.
Мразеше ме, но изстрелите не бяха негови. Той реже.
Подозирах селските политически играчи с които имаше вземане – даване.
Но можеше и да нямат нищо общо.
Смърдящият дон също беше вън от затвора. При това законно. Не го наричайте така. Сърди се, а като се разсърди причинява болка. Негови момчета ми рязнаха тогава ушите. А не писах кой знае какво. Публични тайни. Самоуправство, рекети и връзката му с една млада библиотекарка. Голям идиот съм понякога. Това не биваше да го пиша, но ме трогна. Предаваше му човешки вид.
Създал съм неприятности на момичето. Освен мутрите на боса и нейният приятел искаше да ме бие, но като се видяхме очи в очи…Не минаха и два часа и вече пияни, прегърнати се люшкахме по улицата, а аз с превързаните уши не слушах и клаксоните.
Било е голяма излагация.
Като отрезнял пак ме намразил. След два дена пак се изпречи да ме бие и пак се напихме.
Стана му навик препие ли му се, да си спомни колко ме мрази.
Като нищо би ме убил, но при неговият късмет щеше да купи единственият дефектен пистолет от цялата серия, не че може да се случи такова нещо, но на него щеше да му се случи. И най- вероятно щеше да го купи от агент под прикритие.
А и нали вече ми отмъсти.
Една вечер не знам на колко бутилки беше крещя дълго пред вратата ми да изляза и да се бием като мъже.
Да, ама аз пък не исках.
Дълго вдига врява, накрая се отказа и повърна на вратата ми. Кашля, дави се, пак повръща, издаваше любовни призиви на праисторически звяр и повръщаше. По едно време млъкна и след това бодро рече:
„Така ти се пада.”
Ако знаеше само, че неговата библиотекарка е при мен.
Сам си е виновен. Тя лично не ме познаваше и не искаше да ме познава. Прекомерното внимание което той ми отдели предизвика и нейното.
В онази нощ не можах да мигна. Гледам я смугла, стройна и изваяна. Прилича на рисунка, не на действителна. Сънят и я прави да изглежда още по-крехка и недопустима в тази реалност. И все пак тя е до мен. А щом е до мен, това означава, че живота може да има и различни черти.
Знам, че щеше да приеме. Да идем другаде.
На сутринта се усмихваше отнесено. Пихме мляко с кафе. Ядохме кифлички. Усмихваше се. Казах й, че не бива да се срещаме повече. За миг видях апокалипсиса изписан върху това лице. После пак се усмихна. Но вече различно.
Тя имаше всички причини да ме екзекутира. Извадих едно петно от личният й живот наяве. Направих приятеля й пияница, а нея прелъстих и изоставих.
И като се замисля за нея. За пореден път се уверявам, че съм страхлив човек.
Боях се да я имам.
Но не е тя. Заслужавах куршумите й, но не чувството с което убиецът е натиснал спусъка.
Бях в болницата. Разбрах, че са ме отписали, но не съвсем.
Операцията е траяла единадесет часа. Извадени са от мен четиринадесет куршума. Най-сложната която е била извършена тук.
Състоянието ми бе стабилно аз контактен.
Час след приключването й открили хирурга който е трябвало да я направи упоен и завързан в долапа за метли на хигиенистката. Със запушена уста и по червени гащи с бели пеперудки. Не можел да даде свързано обяснение какво се е случило с него.
По същото време в близост до болницата заловили Бръснаря.
Оказа се, че се е крил в болницата. С хирурга много си приличаха, а с маска разликата не можеше да бъде забелязана.
Накратко – оперирал ме той.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема  Напишете отговор Страница 1 от 1

Странстващият медиум и приятели Форуми » криминале » С упойка ли да те обръсна?
Идете на:  Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 
 


DAJ Glass (1.0.7) by Dustin Baccetti. Graphic design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB. Hosted by: BizHat.com
 
     

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com